JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Toisen onni on toisen epäonni. Australia ilmoittaa, ettei se salli kiinalaisten Huawein ja ZTE:n rakentaa 5G-verkkoja maan operaattoreille. Tämä tietää lisäbisnestä lähinnä Ericssonilla ja Nokialle.

USA:ssa senaatti ja edustajainhuone päätyivät kieltämään kiinalaisten tietoliikenneyritysten tuotteiden käyttämisen valtion viranomaisilta sekä yrityksiltä, jotka osallistuvat valtion rahoittamiin hankkeisiin. Käytännössä liike on tulkittu kauppapoliittiseksi operaatioksi juuri Huaweita ja ZTE:tä vastaan.

Australian tietoliikenneministeriö ei mainitse yrityksiä nimeltä, mutta toisaalta Huawei on vahvistanut tulkinnan koskevan sitä. Australia menee perusteluissaan jenkkejä pidemmälle, sillä ministeriö perustelee ”5G-turvallisuusohjeistustaan” myös teknisillä argumenteilla.

Australian mukaan 5G-verkko voi olla myös kansallinen riskitekijä. 5G-verkot eroavat aiemmista mobiiliverkoissa siinä, että runkoverkon ja verkon reunan eli varsinaisen mobiiliyhteyden välinen raja hämärtyy. Aiemmin kriittiset toiminnot, kuten ohjaus, käyttäjien autentikointi, äänen ja datan reitittäminen sekä laskutus tapahtuvat.

5G-verkoissa enenevä osa runkoverkon funktioista siirtyy lähemmäksi mobiilisoluje. Samalla raja rungon ja reunan välillä ennen pitkää katoaa. Tämä tuo mahdollisille hyökkääjille ja hyödyntäjille enemmän mahdollisuuksia verkon luvattomaan käyttöön ja hakkerointiin.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template