JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Toisen onni on toisen epäonni. Australia ilmoittaa, ettei se salli kiinalaisten Huawein ja ZTE:n rakentaa 5G-verkkoja maan operaattoreille. Tämä tietää lisäbisnestä lähinnä Ericssonilla ja Nokialle.

USA:ssa senaatti ja edustajainhuone päätyivät kieltämään kiinalaisten tietoliikenneyritysten tuotteiden käyttämisen valtion viranomaisilta sekä yrityksiltä, jotka osallistuvat valtion rahoittamiin hankkeisiin. Käytännössä liike on tulkittu kauppapoliittiseksi operaatioksi juuri Huaweita ja ZTE:tä vastaan.

Australian tietoliikenneministeriö ei mainitse yrityksiä nimeltä, mutta toisaalta Huawei on vahvistanut tulkinnan koskevan sitä. Australia menee perusteluissaan jenkkejä pidemmälle, sillä ministeriö perustelee ”5G-turvallisuusohjeistustaan” myös teknisillä argumenteilla.

Australian mukaan 5G-verkko voi olla myös kansallinen riskitekijä. 5G-verkot eroavat aiemmista mobiiliverkoissa siinä, että runkoverkon ja verkon reunan eli varsinaisen mobiiliyhteyden välinen raja hämärtyy. Aiemmin kriittiset toiminnot, kuten ohjaus, käyttäjien autentikointi, äänen ja datan reitittäminen sekä laskutus tapahtuvat.

5G-verkoissa enenevä osa runkoverkon funktioista siirtyy lähemmäksi mobiilisoluje. Samalla raja rungon ja reunan välillä ennen pitkää katoaa. Tämä tuo mahdollisille hyökkääjille ja hyödyntäjille enemmän mahdollisuuksia verkon luvattomaan käyttöön ja hakkerointiin.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
10hreplyretweetfavorite
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template