JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Washingtonin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laitteiston, jolla voidaan lähettää dataa langattomasti peräti 2,8 kilometrin päähän lähes nollatehonkulutuksella. Aiemmin signaalin lähettäminen näin kauaksi on kuluttanut paljon tehoa.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi taipuisa elektroniikka - vaikkapa lääketieteen anturit - ei voi käyttää kiinteitä paristoja. Lisäksi niiden tulee toimia hyvin pienellä virralla, mikä rajoittaa datalinkin muutamaan metriin.

Sen sijaan washingtonilaisten kehittämä pitkän kantaman takaisinsirontatekniikka käyttää heijastuvia radiosignaaleja lähettämään dataa erittäin pienellä virrankulutuksella. Tutkijat sanovat saavuttaneensa luotettavan katteen lähes 450 neliömetrin kokoisessa rakennuksessa yhdellä lähettimellä.

Tutkijat valmistivat lääketieteellisen anturilaastarin, joka keräsi dataa ja lähetti sen langattomasti kaikkialle 450 neliön tilassa. Verrattuna nykyisiin radiotekniikoihin kehitetty tekniikka kuluttaa 1000 kertaa vähemmän tehoa.

Järjestelmässä on kolme komponenttia: lähetin, anturi joka enkoodaa informaation signaalin heijastumisiin ja edullinen vastaanotin, joka dekoodaa informaation. Kun anturi asetetaan lähettimen ja vastaanottimen väliin, voidaan data lähettää 475 metrin päähän. Kun anturi sijiatsee signaalinlähteen lähellä, vastaanotin kykenee purkamaan informaation vielä 2,8 kilometrin päässä.

Tähän asti vastaavissa virityksissä ongelmana on ollut se, että vastaanottajan on ollut vaikea erottaa heikkoja heijastumia alkuperäisestä signaalista ja ympäröivästä kohinasta. Hajaspektritekniikalla heijastuvat signaalit levitetään useille taajuusalueille, mikä tekee vastaanottimen työstä helpompaa. Samalla vastaanotin voi dekoodata lähetetyn signaalin kauempana lähettimestä.

Tekniikkaa ollaan kaupallistamassa Washingtonin yliopistosta irrotettavan Jeeva Wireless -spinoffin toimesta jo seuraavan puolen vuoden aikana.

 

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Kelluvat mittauskanavat avainasemassa

Modernit puolijohteet mahdollistavat aikaisemmin saavuttamattomissa olleet hyötysuhteet ja tehotiheydet. Samanaikaisesti ne asettavat tehoelektroniikan kehittämisessä käytettäville testaus- ja mittauslaitteille suurempia vaatimuksia. Kelluvilla mittauskanavilla varustetut oskilloskoopit ovat ihanteellisia mittauslaitteita, jotka tarjoavat laajan kirjon laboratoriotason oskilloskoopin analysointimahdollisuuksia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
 
 

ny template