JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tiesitkö, että televisioissa pystytään tuottamaan vain 73-78 prosenttia 2020-standardissa määritellyistä vihreän sävyistä. Zürichin teknisessä korkeakoulussa on onnistuttu kehittämään ledi, joka tuottaa 97-99 prosenttia näistä väreistä. Siis käytännössä täydellisen vihreää.

Kyse on kaksiulotteisesta formamidinium-perovskiitista. Kyse on erittäin ohuesta hybridimateriaalista, jolla taipuisa ledi tuottaa lähes täydellisesti standardissa määritellyt CIE 1971 - CIE 1976 -väriavaruuden välillä.

Tutkija Chih-Jen Shihin mukaan kukaan ei ole onnistunut tähän asti tuottamaan näin puhdasta vihreää lediä. Innovaatio voi auttaa parempaan värien toistoon niin televisioissa, tietokoneiden näytöillä kuin älypuhelimissa.

Punaisen ja sinisen valon kohdalla on päästy hyvin lähelle standardissa määriteltyä väriavaruutta. Vihreä on se osa RGB-näyttöä, joka on hidastanut tekniikan kehitystä. Osin tämä johtuu silmän fysiologiasta, sillä silmä pystyy havaitsemaan enemmän välisävyjä vihreän alueella.

Shih onnistui kollegoineen valmistamaan puhdasta vihreää tuottavan ledin huoneenlämpötilassa. Tämä on Nano Letters -lehdessä julkaistun innovaation toinen suuri läpimurto. Aiemmin puhtaiden värien toistoon kykenevät edit on valmistettu korkeassa lämpötilassa. Tämä mahdollistaa ledien edullisen massavalmistuksen.

Tyypillisesti ledi sisältää puolijohdekiteen, jonka muuntaa sähkövirran säteileväksi vaoksi. Yleensä tämä puolijohde on indiumgalliumnitridiä, mikä ei sovellu kovin hyvin vihreän valon tuottamiseen. Tämän sijaan Shihin tiimi käytti aurinkokennotutkimuksesta tuttua perovskiittia. Se on suhteellisen edullinen materiaali, joka voidaan kemiallisesti puhdistaa vain puolessa tunnissa tuotantoa varten.

Kehitetyssä vihreässä ledissä perovskiittikalvo on 4,8 nanometriä paksu. Värin puhtaus riippuu käytetyn nanokiteen paksuudesta ja muodosta, eikä kalvo saa olla yhtään paksumpi tai ohuempi.

Seuraavaksi Shihin tiimin täytyy parantaa ultravihreän ledinsä hyötysuhdetta. Tällä hetkellä ledi tuottaa valoksi vain kolme prosenttia sähkövirrasta. Markkinoilla olevissa leditelevisioissa hyötysuhde on 5-10 prosenttia. Shih toivoo, että seuraavan polven versiossa hyötysuhde paranee 6-7 prosenttiin. Toinen ongelma on ledin käyttöikä. Toistaiseksi puhdasta vihreää on saatu ledillä tuotettua vain parin tunnin ajan. Kaupallisissa laitteissa tämän pitäisi onnistua usean vuoden ajan.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Kelluvat mittauskanavat avainasemassa

Modernit puolijohteet mahdollistavat aikaisemmin saavuttamattomissa olleet hyötysuhteet ja tehotiheydet. Samanaikaisesti ne asettavat tehoelektroniikan kehittämisessä käytettäville testaus- ja mittauslaitteille suurempia vaatimuksia. Kelluvilla mittauskanavilla varustetut oskilloskoopit ovat ihanteellisia mittauslaitteita, jotka tarjoavat laajan kirjon laboratoriotason oskilloskoopin analysointimahdollisuuksia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
 
 

ny template