JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM esitteli vuonna 1956 ensimmäisen magneettisen tallennuslevyjärjestelmän. Edelleen datakeskuksissa käytetään magneettista tallennusta levyille ja nauhoille, mutta tekniikka on hidas ja energiasyöppö. Sveitsiläistutkijoiden innovaatio saattaa merkittävästi nopeuttaa magneettista tallennusta.

Zürichin teknisen korkeakoulun fysiikan laitoksella on kehitetty tekniikka, jolla magneettinen tallennus onnistuu äärimmäisen nopeasti ja erittäin pienellä virralla. Nauhatallennuksen lisäksi tekniikka voisi mahdollistaa nopeat magneettiset RAM-muistit.

Tällainen ratkaisu nopeuttaisi merkittävästi esimerkiksi tietokoneiden käynnistymistä. Käyttöjärjestelmää ei enää tarvitsisi ladata erikseen koneen RAM-muistiin, kun tarvittava ohjelma pysyisi magneettisessa muistissa myös silloin, kun siihen ei ole kytketty virtaa.

Perinteisessä magneettisessa tallennuksessa nauha tai levy päällystetään kobaltilla. Virtakäämi tuottaa magneettikentän, joka muuttaa magneettisuuden suuntaa pienessä osassa tallennusmediaa. Prosessi on nykymittapuulla erittäin hidas ja käämin resistanssi aiheuttaa energiahävikin. Parempi ratkaisu olisi kääntää magneettisuus suoraan ilman käämiä.

Tässä ETH Zürichin fyysikot ovatkin onnistuneet. Tekniikka on demonstroitu jo vuonna 2011. Vuosien työn jälkeen sitä on esitelty tarkemmin Nature Nanotechnology -lehdessä.

Uudessa tekniikassa nauhalla on pieni metallipiste. Sen magneettisuus kääntyy, kun nauhan läpi kulkee sähkövirta. Pisteen reunoilla elektronit kerääntyvät vastakkaiseen magneettiseen tilaan eli spiniin.

Kokeessaan tutkijat onnistuivat muuttamaan magneettisuuden suuntaa läpimitaltaan vain 500 nanometrin kokoisessa kobalttipisteessä. Tämä tapahtui vieressä kulkevan platinajohdon läpi syötetyllä virtapulssilla alle nanosekunnissa. Tämä on merkittävästi nopeammin kuin missään magneettisen tallennuksen käynnissä olevissa kehitysprosesseissa.

Magneettisuutta todettiin röntgensätelyn avulla 25 nanometrin resoluutiolla. Kokeessa tutkijat lähettivät kobalttipisteen läpi yli biljoona pulssia 20 megahertsin taajuudella ilman, että magneettisuuden kääntymisen laatu heikkeni. Seuraavaksi tutkijat aikovat optimoida materiaaliaan niin, että bitin vaihtuminen onnistuisi vieläkin nopeammin ja pienemmillä virroilla. Myös kobalttipisteiden muodon muuttamista tutkitaan. Esimerkiksi timantin muotoisessa magneettisuuden muunnos voisi tapahtua vielä tehokkaammin, tutkijat arvioivat.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Kelluvat mittauskanavat avainasemassa

Modernit puolijohteet mahdollistavat aikaisemmin saavuttamattomissa olleet hyötysuhteet ja tehotiheydet. Samanaikaisesti ne asettavat tehoelektroniikan kehittämisessä käytettäville testaus- ja mittauslaitteille suurempia vaatimuksia. Kelluvilla mittauskanavilla varustetut oskilloskoopit ovat ihanteellisia mittauslaitteita, jotka tarjoavat laajan kirjon laboratoriotason oskilloskoopin analysointimahdollisuuksia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
 
 

ny template