JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ranskalaisen Leti-tutkimuskeskuksen johtamassa eurooppalaisessa PiezoMAT-projektissa on kehitetty ennen näkemättömän tarkka sormenjälkianturi. Uusi laite erottelee sormenpäätä resoluutiolla, joka erottelee tuhat pistettä tuumalla.

Tutkijoiden mukaan anturi perustuu pietsosähköisten sinkkioksidi-nanolankojen kasvattamiseen piille. Tekniikalla päästään tulevaisuudessa merkittävästi yli tuhannen dpi:n tarkkuuteen, mutta jo nyt saavutettu resoluutio ylittää kaksinkertaisesti Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI:n sormenjälkivaatimukset.

Eurooppalaisista yrityksistä, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista koostunut tutkimushanke onnistui demonstroimaan anturipiirin, jolla on 250 pikseliä. Lisäksi demonstraattorissa oli signaalin keräämiseen ja prosessointiin vaadittava elektroniikka. Demossa päätehtävä oli todistaa nanojohtojen toimiminen tunnistuksessa.

PIezoMAT-projekti kesti 3,5 vuotta ja sen budjetti oli 2,9 miljoonaa euroa. Hankkeessa olivat mukana ranskalainen Leti, saksalainen Fraunhofer-instituutti, Unkarin tiedeakatemia, Leipzigin yliopisto, Kaunasin tekninen korkeakoulu Liettuasta, Specific Polymers Ranskasta, Tyndall National Institute Irlannista sekä pariisilainen OT-Morpho.

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

Lennokeiden liittimiltä vaaditaan enemmän

Miehittämättömät laitteet ja järjestelmät ovat tunkeutumassa lähes kaikille elämänalueille. Samalla ne asettavat aivan uudenlaisia haasteita liitäntätekniikoille.

Lue lisää...
 
 

ny template